fredag 21 mars 2008

Miljöaktivism med webb 2.0

Internetåldern skapar nya och självklara former för att bygga och sprida nätverk, skapa opinioner och förmedla åsikter. Detat är en kanske den största och mest radikala förändringen med webb 2.0 – före nätet var aktivister och fristående intressegrupper hämvisade till de traditionella medierna för att skapa intresse kring sina frågor och ämnen.

Idag skapas direktkontakt via bloggar, länkar, nätverk och maillistor. Mycket av bloggkulturen verkar idag vara nyliberal – obs inget med fakta underbyggt påstående – den borgerliga opinionsbildningen är oftast mycket aggressiv och högröstad. Men radikala tankesmedjor och publicister – som Dagens Arena och ETC – skapar också sina vävar av opinionsbildande inlägg och kommentarer, ofta snabbare, vassare och mer frispråkig än de klassiska inläggen i etablerad press och flygbladen och torgmötena.

I ETC driver Johan Ehrenberg en genomarbetad miljöpolitik med radikala förtecken. ETCs klimatprogram är det mest radikala faktainsamling jag läst med konkreta ideer som kan göra stora och snabba skillnader. Som gratis kollektivtrafik eller vindkraft för pensionspengarna. ETCs nättidning ger också plats åt artiklar om gräsrotsaktivister som Klimax med lokalgrupper i Stockholm, Malmö och andra stora svenska städer.

Klimax gör gatuaktioner och stoppar trafiken någon timme, de berättar om sina aktioner med klassisk propagandabilder (ett arv från Christer Temptander och 70-talets konst ). De sprider sina planer och nätverk via bloggar och nätet, de är en del av en internationell miljöaktivism som komplettterar den politiska retoriken och faktaargumenten.
Båda har har utvecklat sin roll i samtalet och opinionen genom webb 2.0 och på tisdag är det dags igen i Malmö för en aktion i verkliga livet! IRL !

Inga kommentarer:

Bookmark and Share