onsdag 6 januari 2010

Inte en lista till om 00-talet!

Har tagit en lång semester från bloggskrivandet, har mest blivit Facebookande och läsning på nätet och mellan bokpärmar. Som många andra har jag fått mer än nog av tillbakablickande listor och krönikor om nollnoll-talet. Jag tänker inte plåga någon med ytterligare en bakåtblick eller fundering kring tiotalet som startat.
Istället listar jag några av alla de länkar och rekommendationer jag lagt upp på Facebook. Se det som storstädning i mitt eget minnesarkiv.

Om filmatiseringen av ”The Road” av Cormac McCarthy /
”You´ve read the brilliant novel The Road - before you see the movie - read this piece from the pre-screening when McCarthy first saw the result. A classic report from the screenwriters point-of-view. He survived..."


http://www.guardian.co.uk/film/2010/jan/04/the-road-cormac-mccarthy-viggo-mortensen

Ett tänkvärt perspektiv på alla dessa listor om 00-talet. Mikael Timm tror att vi bevittnat slutet på ikonernas tid och början på amatörernas tidevarv.
http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=3337064

Danske författaren Carsten Jensen om Milleniumtrilogin - "Stieg Larssons romaner är ultravåldsamma, med feminismen som politiskt alibi." Läsvärt !
http://www.dn.se/kultur-noje/essa/lisbeth-salander-och-var-langtan-efter-hamnd-1.1017695

En snabbanalys av boken om 00-talet - amatörerna har dragit ned kvaliteten på svensk media. Den som ngn gång läst nättidningarnas kommentarer vet var rasistiska invektiv frodas ! I sociala medier som Facebook kan man åtminstone blocka ut dem...
http://www.dagensmedia.se/asikter/debatt/article110992.ece

"Själv är bäst. Om ett decennium då svaghet blev fult, härskartekniker smart och folkhemmets trygghet ersattes av hypnos ". - om detta scenario stämmer är det på tiden att vi byter decennium! Till ett där man inte skäms för att uttala ordet solidaritet ! !
http://nollnoll.nu/2009/12/08/klas-ekman-om-decenniet-da-svaghet-blev-osexigt/

Mest populära sökord i Sverige
 enligt Google statistiken - 1. Facebook !!!
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/google-zeitgeist-tidsanda-topplistor-1.1006021

De här länkarna innehåller några timmars läsning - och förhoppningsvis kulturell reflektion att ta med sig vidare i jakten på intryck och uttryck som analyserar, beskriver, tolkar och förbannar världen vi lever i. Eller som Tom Waits sjunger - “Did the Devil make the world while God was sleeping...”
Tom Waits som för övrigt fyllde 60 år 2009 och hyllades i en understreckare på Svenska Dagbladet med denna ingress - "VITAL JUBILAR. I takt med att privatpersonen Tom Waits blivit äldre och stadgat sig har musikern Waits ständigt föryngrat sig. 70-talets sentimentala jazzluffare har utvecklats till en experimenterande existentialist."

Inga kommentarer:

Bookmark and Share