tisdag 18 mars 2008

En god film utan avbrott

Läser i Kulturnyheterna på SVTs sajt att TV4 förlorat målet kring reklamavbrotten i långfilmer. Högsta Domstolen konstaterar "att reklamavbrotten utgör en kränkning av upphovsrätten". Det är regissörerna Claes Eriksson och den bortgångne Vilgot Sjöman som drivit stämningen mot TV4 och nu fått slutgiltigt rätt.
Det är en seger för dem, och för oss filmtittare som mer eller mindre övergivit kanalens utbud - inte minst sedan de lagt in en nyhetssändning mitt i filmerna. Alla försök att hålla intresset för filmerna levande drunknar i en korseld av budskap.

danska TV2 som också är en reklamfinansierad kanal har man aldrig avbrutit filmer för att kunna sälja ut mer tid - istället inleder man visningarna med skylten "En god film utan avbrott!" Men så resonerar inte TV4, istället tvingar man regissörer och upphovsmän att skriva under ett avtal att kanalen har rätt att avbryta för reklam.

Men TV4 har inte tecknat avtal med oss tittare som känner sig kränkta i sin upplevelse! För oss återstår bara att se film på en kanal som respekterar filmkonsten, men snart är det bara betalkanaler och public service som erbjuder det. För EU har nyligen antagit ett direktiv, skriver Dagens Nyheter, på att branschen kan tillåta att filmer, barn- och nyhetsprogram får avbrytas av reklam, dock högst en gång varje halvtimme.

Inga kommentarer:

Bookmark and Share